Onderwerp • Toekomstbestendig ecosysteem

Zuiverende landschappen en Achteroevers

Achteroevers

Nederland is rijk aan zoet water. Het IJsselmeer en Markermeer vormen samen dé regenton van Nederland. Er liggen kansen om dit water beter te benutten.

Rijkswaterstaat ontwikkelde met Deltares het concept achteroevers. Door zoet water uit het IJsselmeer in de polder achter de dijken te laten, krijgt het water een nieuwe functie. Dit kan meerwaarde bieden op het vlak van ecologie, economie, veiligheid en leefbaarheid.

De Koopmanspolder bij Andijk en Wervershoof

Rondom het IJsselmeer is met twee proeftuinen met dit  innovatieve concept geëxperimenteerd:

  1. Achteroever Koopmanspolder
    Ecologische proeftuin, nog volop operationeel
    Zie voor meer informatie: Achteroever Koopmanspolder
  2. Achteroever Wieringermeer
    Proef is eind 2019 afgerond.
    Zie voor meer informatie: Achteroever Wieringermeer

De opgedane ervaringen in de Koopmanspolder en de Wieringermeer zijn een inspiratiebron voor overheden, bedrijven, onderwijs en wetenschap. De ambitie is om in het IJsselmeergebied meer en verschillende soorten achteroevers te ontwikkelen. Er lopen diverse verkenningen bij o.a. de Friese kust, de Markermeerdijken, de Wieringerhoek en de Oostvaardersplassen. Daarnaast is het concept een waterinnovatie met de potentie om wereldwijd te exporteren.

Zuiverende landschappen

De achteroever Koopmanspolder, een ecologische proeftuin en kweekvijver voor waterleven is nog volop operationeel. Vanaf 2023 zal middels het TKI-project Zuiverende Waterlandschappen, de WUR en PWN proeven uitvoeren in de Koopmanspolder om kennis op te doen voor een mogelijke klimaatbuffer voor drinkwater.

In 2019 is het Europose project EFRO-Achteroever Wieringermeer afgerond. Doel was het combineren van het achteroeverconcept met kansrijke innovatieve economische activiteiten (Kweek van Chinese wolhandkrab (Meromar Seafoods B.V.), Drijvende zilte teelt (Zilt Proefbedrijf B.V.), Het in een circulaire keten kweken van vis en telen van voedsel (Sportvisserij Nederland) in combinatie met Integraal waterbeheer (Rijkswaterstaat, Deltares).

Het Topconsortium voor Kennis en Innovatie bestaat uit publiek-private kennis- en innovatieprogramma’s. Momenteel zijn er twee TKI-projecten die veel relevante kennis zullen genereren van de Waterlandschappen, waaronder ook het IJsselmeergebied. Bij beiden ligt de nadruk op landschappen achter, langs en tussen de dijken.  Klik hieronder voor meer info.

TKI Werken met Waterlandschappen, met een deelprogramma in de Koopmanspolder.

TKI Zuiverende landschappen 

Terug naar thema

Bekijk hier een video van Vroege Vogels over de Koopmanspolder

Kennisartikelen zuiverende landschappen en achteroevers