Sinds de komst van de Afsluitdijk in 1932 veranderde de zoute Zuiderzee in een zoet IJsselmeer. De 32 km lange dijk tussen Noord-Holland en Friesland sluit het IJsselmeer letterlijk af van de Waddenzee. De Afsluitdijk doet al ruim 90 jaar dienst als waterkering en zo heeft een belangrijke taak om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Daarnaast is de dijk belangrijk voor verschillende functies als zoetwatervoorziening, ecologie, verkeer en vervoer over weg en water, cultuurhistorie en recreatie.
Belangrijke zoetwatervoorraad en ecologie
De Afsluitdijk is essentieel voor het beheer van het IJsselmeer, de belangrijke zoetwatervoorraad voor Nederland. De dijk bleek een onneembare hindernis voor vissen die van zoet naar zout water trekken, of andersom. Daarom is bij Den Oever een vispassage en bij Kornwerderzand een vismigratierivier aangelegd. De vismigratierivier gaat dwars door de Afsluitdijk en is 4 km lang. De rivier zorgt ervoor dat de Waddenzee en het IJsselmeer weer met elkaar verbonden zijn en dat vissen makkelijk heen en weer kunnen zwemmen.
Cultuurhistorie en recreatie
In de geschiedenis van Nederland, en specifiek in het Zuiderzeegebied, speelt de Afsluitdijk een belangrijke rol. De dijk is een sterk staaltje Nederlandse waterbouw, bekend in binnen- en buitenland. Vele toeristen en recreanten brengen een bezoek aan de dijk, bijvoorbeeld aan het Afsluitdijk Wadden Center. Daarmee is het een belangrijke economische factor.
Beheer van de Afsluitdijk
De klimaatsverandering en de zeespiegelstijging stellen steeds zwaardere eisen aan de dijk. Daarom versterkt, vernieuwt en beheert Rijkswaterstaat de Afsluitdijk in overleg met een groot aantal organisaties en instanties. Dit doen zij om de vele belangen die daarbij spelen in het oog te houden. Met samenwerkingsverband de Nieuwe Afsluitdijk kijken we onder meer naar mogelijkheden om de bescherming tegen hoogwater te combineren met andere initiatieven, plannen en wensen. Bijvoorbeeld de opwekking van duurzame energie, de ontwikkeling van meer natuur en de regionale economie.
Kijk hier naar de ontwikkelingen van de Afsluitdijk in 2022 in vogelvlucht