Onderwerp • Waterveiligheid

Kennisprogramma Zeespiegelstijging

De zeespiegel stijgt en door klimaatverandering en wereldwijde opwarming versnelt deze stijging de laatste decennia. Nog onzeker is hoe deze versnelde stijging in de toekomst gaat verlopen. Dit kan op termijn grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid en bewoonbaarheid van ons land. In het Kennisprogramma Zeespiegelstijging bundelen overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hun krachten. Ze onderzoeken wat de mogelijke gevolgen van de zeespiegelstijging zijn voor ons land. Ook bekijken ze verschillende scenario’s voor de lange termijn en verkennen ze de maatregelen om ons voor te bereiden op de gevolgen. Het programma levert kennis op waarmee we op tijd keuzes kunnen maken voor de bescherming en inrichting van Nederland.

Vijf onderzoekssporen

Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging loopt tot 2026 en levert kennis op waarmee we op tijd keuzes kunnen maken voor de bescherming en inrichting van Nederland. De sporen van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging zijn:
Spoor I Zeespiegelstijging en Antarctica. Wat kunnen we verwachten?
Spoor II Systeemverkenningen. Hoe houdbaar zijn de voorkeursstrategieën?
Spoor III Signaleringsmethodiek. Wanneer handelen?
Spoor IV Lange termijn opties. Wat is het handelingsperspectief?
Spoor V Implementatievraagstukken. Hoe krijgen we het voor elkaar?

In 2022 verscheen een rapport over de Zeespiegelmonitor, een instrument dat jaarlijks de stand van de zeespiegel vaststelt bij de zes Nederlandse hoofdgetijdenstations, die continu de waterstand vastleggen. Vervolgens berekent de Zeespiegelmonitor de langjarige trend.

In 2023 verscheen een rapport over het zogeheten Duidingskader. Het Duidingskader is een instrument om de houdbaarheid van strategieën te toetsen onder een bepaalde zeespiegelstijging (0,5 tot 5 meter). Daarnaast dient het Duidingskader om verschillende strategieën met elkaar te vergelijken voor dezelfde zeespiegelstijgingen.

Daarnaast verscheen in 2023 een serie deelrapporten over de vraag: hoeveel zeespiegelstijging kunnen we aan met de huidige strategieën en maatregelen? De rapporten beschrijven de resultaten van zogeheten systeemanalyses, waarin met modellen voor verschillende regio’s is doorgerekend wat de gevolgen zijn van zeespiegelstijging voor waterveiligheid, de zandige kust en zoetwater. Over het doel en de opzet van deze analyses lees je hieronder meer, in ‘Het overkoepelende verhaal’.

Alle rapporten en documenten vind je op de site van het kennisprogramma en hieronder bij de relevante kennisartikelen.

Terug naar thema

In deze video wordt het Kennisprogramma Zeespiegelstijging kort toegelicht.

Kennisartikelen kennisprogramma zeespiegelstijging