Energieverkenning van het IJsselmeergebied

Dijkzone met windmolens

Deze verkenning geeft vanuit verschillende invalshoeken weer wat energieontwikkelingen betekenen voor het landschap van het IJsselmeergebied.

CONCLUSIES EN VOLGENDE STAPPEN
Bij het IJsselmeer draagt juist de weidsheid en openheid bij aan de recreatieve aantrekkingskracht. Tegelijkertijd laat het rapport zien dat als we in het IJsselmeergebied een energieopbrengst willen halen die in verhouding is tot de  nationale opgave voor energietransitie, deze opwek zichtbaar zal zijn. Hieraan zit meteen een principiële keuze verbonden of het gebied van gezicht mag veranderen. En zo ja, of je daarbij primair voor energieopwekking gaat of gaat
werken vanuit meekoppelkansen. Een duidelijke ambitie of doelstelling is van belang om te komen tot een gezamenlijke en gedragen energievisie. Deze stip op de horizon zal door betrokken partijen gezamenlijk benoemd moeten worden. Het IJsselmeergebied is voor verschillende functies een belangrijk gebied. Wanneer we deze ruimte ook willen benutten voor transitie naar duurzame energie is het nodig om de functies in relatie tot het elkaar te bekijken, het gebied als
geheel te beschouwen op plekken duidelijke keuzes te maken.

Dit rapport geeft daarvoor een eerste aanzet, maar is niet direct aanleiding tot beleid. Het kan worden beschouwd als een nieuwe manier om naar het gebied te kijken in het licht van de energietransitie. De drie verschillende scenario’s leveren inspiratie voor het nadenken over een gezamenlijke energievisie op het IJsselmeergebied. Het beschouwen van het IJsselmeergebied als geheel biedt veel aanknopingspunten om duurzame energie in te passen. De vak- en organisatie overstijgende blik, die ook in de ateliers naar voren kwam, hielp goed om met enige afstand en ook met enige neutraliteit de opgave te benaderen. Deze studie is ingezet als een verkenning, een oefening waaruit ambities gedestilleerd kunnen worden samen met de betrokken stakeholders. Ambities die gezamenlijk geformuleerd worden en aansluiten bij wat er in de verschillende regio’s gebeurt, bijdragen aan de nationale en regionale energiedoelen en de ruimtelijke kwaliteiten en opgaven in het IJsselmeergebied in acht nemen. Om die energievisie te kunnen onderbouwen is het belangrijk om enkele kosten en/of technische aspecten beter uit te zoeken.

Zo is er meer inzicht nodig in welke gebieden het meest kosten efficiënt kunnen worden ontsloten met energie infrastructuur. Daarnaast zou een maatschappelijke kosten-baten analyse voor gebruik van het oppervlaktewater als warmtebron nuttig zijn. In het gehele proces van deze verdiepingsfase heeft een klankbordgroep de voortgang en het conceptrapport beoordeeld en voorzien van commentaar. Het definitieve rapport wordt vervolgens voorgelegd aan de stuurgroep Gebiedsagenda IJsselmeergebied 2050.

Auteur(s):
T. Kuiljers, F. van de Klundert, F. Becchi, J. Witte, A. Bazaiou, J. van Tilburg en R. Wessels
Organisatie(s):
Posad & Ecofys
Publicatiedatum:
19 oktober 2017